X
Menu
X

Kokoszki

Spośród wszystkich gatunków ptaków domowych kury są gatunkiem najbardziej rozpowszechnionym i mającym ogromne znaczenie w produkcji mięsnej oraz jaj spożywczych. Wyróżnia się trzy użytkowe typy kur:

  • Nieśny lekki
  • Nieśny średnio ciężki (ogólnoużytkowy)
  • Ciężki (mięsny)

Typ nieśny lekki

  • Są lekkie kształt sylwetki zbliżony do trójkąta
  • W wieku około 20 tygodni kury ważą 1,2-1,6kg a koguty 1,7-2,3kg
  • Mają silnie rozwinięte przydatki na głowie.
  • Wcześnie dojrzewają płciowo w wieku 140-150dni rozpoczynają nieśność
  • Do 76 tygodnia życia znoszą ok. 300 jaj o masie 54-66g
  • Przedstawiciel Leghorn i Minorka

Leghorn

Kura lekka – zużywająca ok. 40% mniej paszy niż kury innych ras. Upierzenie Leghornów jest białe, silnie przylegające do ciała. Tułów wydłużony, linia grzbietu nachylona ku ogonowi. Grzbiet szeroki, pierś wysunięta ku przodowi, tylna część ciała dobrze rozwinięta. Głowa średniej wielkości, oczy duże o pomarańczowej tęczówce. Dziób i skoki żółte, odbarwiające się w okresie nieśności. Grzebień pojedynczy, duży, wycięty w 4-9 zębów, u samców stojący u samic opadający na bok. są szczególnie cenne ze względu na genetycznie uwarunkowane cechy, takie jak: jednolite i białe upierzenie, bardzo dobre parametry wylęgowości, przydatność do intensywnego i ekstensywnego chowu, dobre wykorzystanie paszy w przeliczeniu na wyprodukowanie 1 jaja lub 1 kg jaj oraz dobra zdrowotność. Są one również znakomicie przystosowane do krajowych warunków środowiskowych.

Kury ogólnoużytkowe

  • Kształt ciała zbliżony do prostokąta
  • Grzebień jest najczęściej pojedynczy, a zausznice okrągławe, czerwonej barwy
  • Dojrzałość płciowa po ok. 160-180dniach
  • W wieku około 20 tygodni waży 1,5-2,6kg kury i 1,8-3,3kg koguty
  • Do 76 tygodnia znoszą 160-200 jaj a masie 52-60g
  • Zabarwienie skorupy jaja od jasnej do brunatnej
  • Do ras tych należy m.in. Rhode Island Red (RIR) i zielononóżka kuropatwiana

RASY KUR OGÓLNOUŻYTKOWYCH

Zielononóżki kuropatwiana

Masa ciała kogutów w wieku 20 tygodni wynosi 1700–2200 g, a kur 1500–1800 g, a średnia liczba jaj uzyskana od kury do 450. dnia życia – od 180 do 190 szt. o masie od 55 do 58 g. Ptaki te znakomicie są przystosowane do warunków chowu na wolnych wybiegach, odporne na choroby, a w porównaniu do pozostałych ras znoszą jaja o genetycznie uwarunkowanej niższej zawartości cholesterolu w żółtku. Kogutki odchowywane na zielonych wybiegach charakteryzuje smakowite mięso o niskim otłuszczeniu.

Rhode Island Red

Rasa ta jest szczególnie przydatna do chowu intensywnego na ściółce oraz przyzagrodowego, na zielonych wybiegach. Kury mają czerwono-brązowe lub mahoniowe upierzenie, znoszą rocznie od 210 do 70 230 jaj o brązowej skorupie i masie powyżej 60 g. Po rocznym użytkowaniu nieśnym znakomicie nadają się na tzw. kurę rosołową. Nadliczbowe kogutki, odchowywane w kurniku z dostępem do zielonych wybiegów, osiągają w 12–13 tyg. życia od 1300 do 1800 g masy ciała, odznaczając się przy tym żółto zabarwioną skórą i dobrą wydajnością rzeźną. Ze względu na m. in. genetycznie uwarunkowaną stosunkowo dużą odporność na chorobę Mareka w chowie przyzagrodowym wyróżniają się dużą przeżywalnością (ok. 90%).

Sussex

Ze względu na gronostajowe upierzenie kur i kogutów oraz ładną, zgrabną sylwetkę są szczególnie poszukiwane przez hodowców amatorów oraz właścicieli małych gospodarstw rolnych. Mimo biało ubarwionej skóry, po rocznym okresie użytkowania nieśnego wykorzystywane są jako tzw. kury rosołowe, a nadliczbowe kogutki utrzymywane do 14. tygodnia życia systemem „label rouge” osiągają około 1500 g masy ciała.

Włoszka kuropatwianka

Kury te są bardzo cenione i lubiane za swoją piękną linię i wysokie walory ogólnoużytkowe. Rozmnażają się bardzo łatwo, mają szybki przyrost masy mięsnej, wcześnie dojrzewają płciowo i przez wiele lat są doskonałymi nioskami. U rzadko spotykanej odmiany tych kur o barwie jastrzębiatej, już u jednodniowych kurcząt dzięki dużym różnicom, można łatwo określić płeć.
Włoszki to mocne kury średniej wielkości, o opływowym i długim, zwężającym się do tylu grzbiecie, co szczególnie widoczne jest u kogutów. Tułów długi, mocny, szeroki poziomy. Ogon pełny bardzo bogaty w pióra, wysoko uniesiony z długimi sierpówkami głównymi, które są zagięte do dołu u kogutów, natomiast u kur pełny z dużymi i szerokimi sterówkami. Skrzydła długie, zamknięte, przylegające do ciała i wysoko umiejscowione. Pierś szeroka mocno wysklepiona, masywna i pełna.

Dominant Black o upierzeniu czarnym z czerwoną szyją

To zestaw rodzicielski składający się z koguta New Hampshire i kury jastrzębiaty Plymouth Rock. Są to mieszańce autoseksingowe. Kura towarowa tego zestawu posiada atrakcyjne czarne upierzenie z metalicznym połyskiem oraz złotym kołnierzem. W wieku 20 tygodni waży około 1,5 kg, w pierwszym roku produkcji znosi około 290 jaj.

Dominant Kolor

Mieszańce użytkowe posiadają różną barwę upierzenia, są między innymi: czerwonym z białymi lotkami, o upierzeniu błękitnym, jarzębatym, czarnym z czerwoną szyją, czerwonym z czarnymi lotkami, o upierzeniu pomarańczowym oraz różnokolorowym w kropki. W pierwsztm roku produkcji znoszą około 290 jaj , prócz tego doskonale nadają się do półintensywnego użytkowania mięsnego.

Kury mięsne – typ użytkowy

  • Pochodzą z Azji
  • Kształt sylwetki zbliżony do kwadratu dobrze umięśniona klatka piersiowa i uda, krótki, ale szeroki grzbiet
  • W wieku 20 tygodni kura waży 2-3kg kogut 4 kg
  • Barwa upierzenia biała
  • Kury późno dojrzewają płciowo w wieku ok. 200 dni
  • Znoszą nie więcej niż 130 jaj a masie 52-60g
  • Przedstawicielem jest Dominant White Cornish (DWC)

Dodatkowo w ofercie posiadamy następujące rasy kur

  • Dominant D 102 o upierzeniu czerwonym z białymi lotkami
  • Dominant Blue o upierzeniu błękitnym
  • Dominant Barred o upierzeniu jarzębatym
  • Dominant Black o upierzeniu czarnym z czerwoną szyją
  • Dominant Brown o upierzeniu czerwonym z czarnymi lotkami
  • Dominant Red Barred o upierzeniu pomarańczowym
  • Dominant Tricolor o upierzeniu różnokolorowym w kropki