Kaczki Mulard, inaczej „kaczogęsi” są mieszanką rasy pekin oraz kaczora piżmowego.
Mięso tych ptaków jest doskonałej jakości. Polecane szczególnie dla osób dbających o linię. Pomimo dużej zawartości mięśni wyróżnia się cieńszą skórą, co czyni go mniej tłustym i kalorycznym.
Mulardy charakteryzuje znacznie większy przyrost masy mięśniowej w stosunku do innych ras kaczek. Wyróżniają się długim i szerokim tułowiem, szeroko rozstawionymi nogami a także bardzo dobrze rozwiniętym mięśniem piersiowym. Są dość odporne. Cechuje je mniejsza wrażliwość na niższe temperatury i gorsze warunki środowiskowe od kaczek piżmowych. Nie są również wymagające w kwestii wymagań pokarmowych. Należy zapewnić im ruch na świeżym powietrzu, który zwiększa ich odporność i żywotność a także wpływa korzystnie na przemianę materii. Jakość ściółki również ma znaczenie. Najlepsza jest sucha, słabo żytnia.
Upierzenie Mulardów występuje w dwóch rodzajach: białym lub biało-czarnym. Rosną dość wolno. Przeważnie osiągają od 3,5 do 4 kg. Gotowość ubojową odnotowuje się ok. 11 tygodnia życia, gdy osiągają masę 3,80- kaczor, kaczki natomiast 3,40.