Gęś Biała Kołudzka jest najliczniejszą i najpowszechniejszą odmianą gęsi domowej. Stanowi ona aż 90% krajowego pogłowia gęsi, co oznacza, że jest najpopularniejszą rasą w polskich fermach.
Mięso gęsi domowej, zwanej „gęsiną” charakteryzuje się wysokimi walorami i doskonałym smakiem. Mięso to chodź najbardziej kaloryczne wśród drobiu, uchodzi za zdrowe dzięki korzystniejszemu składowi. To bogactwo pełnowartościowego białka i nienasyconych kwasów tłuszczowych, w tym korzystnych dla serca kwasów omega-3 i omega-6.
Pomimo tego, że nasz kraj jest największym producentem gęsiny w Europie, częściej gości na stołach u zachodnich sąsiadów, niż naszych. Największymi smakoszami tego mięsa są Niemcy. Z Polski eksport trafia ok. 90% towaru.
Rasa ta wyróżnia się pomarańczowym dziobem, bladoróżowymi nogami i dobrze umięśnioną szyją w kształcie litery „S”. Wysoko na małej głowie osadzone są duże oczy. Jak sama nazwa wskazuje, posiada białą barwę upierzenia, które jest bardzo dobrej jakości.
Gąski ważące od 6 do 8 kg mają wysoką nośność jaj, bo aż ok. 60 – 80 w ciągu sezonu. Dorosłe gąsiory, które są zazwyczaj większe oraz bardziej zbudowane osiągają wagę od 7 do 9 kg.
Gęsi Kołudzkie nie są wymagające w hodowli przyzagrodowej. Należy im zapewnić stały dostęp do wolnego powietrza i zielonki. Wprowadza się ją dopiero powyżej 4 tygodnia życia zwierzęcia. W pierwszej fazie chowu, czyli do 3 tygodnia podajemy paszę pełnoporcjową.